Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, ziemniaczana zapiekanka jest zawsze mile widziana na każdym obiadowym stole. W dodatku jest tak prosta do zrobienia, że wystarczy pokroić ziemniaki, polać sosem i wstawić do piekarnika. Zapiekankę możesz podać solo, a także w towarzystwie pieczonej szynki lub kurczaka
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18140
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2515
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 208
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 236
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5417
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18140
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2515
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 208
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 236
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5417
Składniki
Przygotuj naczynie do zapiekania (ok. 20 × 30 cm) i nasmaruj je łyżką masła. Zetrzyj ser i odstaw. Obierz ziemniaki i pokrój w cienkie plasterki (możesz użyć mandoliny), po czym włóż do dużego garnka. Posiekaj obrany czosnek i też włóż do garnka. Następnie dodaj śmietanę, mleko, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową i liście laurowe. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą na tyle miękkie, że można wbić w nie widelec, lecz nadal pozostaną lekko twarde (około 10 minut). Wyłóż i usuń liście laurowe.
Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż połowę ziemniaków do przygotowanego wcześniej naczynia i ułóż równą warstwę. Posyp połową startego sera, po czym wyłóż resztę ziemniaków i tez wyrównaj. Wylej sos śmietanowy powstały z gotowania ziemniaków. Wylej tylko taką ilość, aby przykryć ziemniaki. Następnie posyp resztą tartego sera i zamknij pokrywę formy.
Wstaw naczynie z zapiekanką do pieca nagrzanego do 180°C i trzymaj w piekarniku około 40-45 minut, do momentu, aż wbicie noża do końca foremki będzie łatwe. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywę, aby przypiec skórkę. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, odczekaj 15 minut i dopiero wtedy serwuj. Ser i sos śmietanowy muszą mieć czas, aby lekko zastygnąć.